2011 m. vasario 11 d., penktadienis

Švediškos bandelės "Lussekatter"


Gruodžio 13 d., Švedijoje, švenčiama šviesos nešėjos - Šv.Liucijos diena. Ta proga yra kepamos bandelės su šafranu lussekater, kurias, kaip saulutes, šafranas nudažo skaiščiai geltona spalva. Šį receptą radau žurnale "Virtuvė" (2011, Nr.1-2) ir labai knietėjo išbandyti. Ir tikrai nenusivyliau. Jos minkštos, purios, tiesiog tirpstančios burnoje. Manau, dar nekartą kepsiu :)


40 bandelių reikės:
200 g sviesto
500 ml pieno
150 ml cukraus
50 g šviežių mielių
1 kiaušinio
1/2 šaukštelio druskos
1/2 - 1 g šafrano
1 kg miltų
kiaušinio bandelėms aptepti
sauja razinų
Puode ištirpinam sviestą, supilam pieną ir cukrų. Pašildome iki 37 laipsnių temperatūros. Dubeny sutrupinam mieles, ant jų užpilam truputį pieno ir sviesto mišinio. Mieles ištirpinam ir tada supilam likusį pieno ir sviesto mišinį. Įmušam kiaušinį, suberiam šafraną, druską ir miltus. Išminkom tešlą, uždengiam rankšluoščiu ir paliekam 45 min pakilti. Pakilusią tešlą paminkom ant miltuoto paviršiaus. imam po mažai tešlos ir vyniojam piršto storio juosteles. Juostelės galus užsukam į priešingas puses. Susuktas bandeles dedam į skardą, išklotą kepimo popieriumi, Kildinam apie 30 min. Orkaitę įkaitinam iki 225 laipsnių. Bandeles aptepam išplaktu kiaušiniu, įspaudžiame galuose po raziną. Kepame orkaitės viduryje apie 6 min.
Mano pastabos: tešla gavosi kiek minkštoka, tad iš pradžių tik su šaukštu išmaišiau, o pakilusią jau buvo galima minkyti, dažnai pasimiltuojant rankas, nes lipo, bet papildomai miltų nedėjau. Šafrano pabijojau dėti tokį kiekį, nes pirmą kartą su juo gaminau ir nežinojau ar tiks skonis. bet man jo nesijautė, o spalva gavosi graži. Į galus įspaudžiau džiovintą spanguolę. kepiau kiek ilgiau, apie 10 min. (gal didesnes padariau). Dariau iš pusės normos ir gavosi 15 bandelių.

2 komentarai:

  1. Norime bendradarbiauti su jūsų blogu. Ar galite parašyti mums el.paštu į biuras@klientupaieska.lt arba paskambinti telefonu 8 670 243 14 ir aptartume tai plačiau, nes nerandame jūsų kontaktų. Ačiū, iki malonaus Justinas Ilisevičius.

    AtsakytiPanaikinti